Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak yıkılmaz, esnek ve sessiz bir dokumada olmalı, yavuz bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf akman yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birfena spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en uyanıklık etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime anık saklamak dâhilindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada dâhililen bir puro ülkü nem değerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet şayeste ve dâhililebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken sair bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir kırat bulunduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna gün ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en güzel kırat bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül vasati 6 kamer içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı dâhilin sınırlı bir gün içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca okkalı suhunet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti sağlamak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en güzel opsiyon olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.